På besök hos mina analoga föräldrar

(This entry is in swedish)

Jag var hemma hos mina föräldrar över julen. Där finns inte någon fungerande dator, och än mindre nån fungerande internetuppkoppling.

Ett par dar är det bara skönt att slippa vara uppkopplad, men sen började jag få lite halvtråkigt och började knacka lite kod på min medhavda laptop. Då vill man gärna ha tillgång till nätet för att kunna läsa referensmanualer och annat..

Så.. tänkte jag, på nått sätt borde det väl gå att fixa åtminstone en modemuppkoppling?

Laptopen har ett inbyggt modem. Tyvärr bara ett windowsmodem, så jag började med att boota om till Windows. Filer jag plockar ned där kan jag ju hämta in till Linux med NTFS-drivrutinen, tänkte jag.

Jag lyckades efter en stunds konfererande med min far hitta lappen med modempoolsnummer och användarnamn/lösenord. Jag gissade lite bland de tre eller fyra modempoolsnummer som stod uppskrivna (Telenordia, som väl är uppköpta av Glocalnet nuförtiden, öhm, tror jag har bytt modempoolsnummer ungefär fjorton gånger de senaste två-tre åren) och lyckades komma fram till en modempool.

Jag skapade en fjärranslutning och petade in rätt användnamn och lösenord, och ringde upp.

Pft! Ogiltigt användarnamn/lösenord.

Jaha, tänkte jag, men har inte Telia ett abbonemang där man inte behöver något abbonemang, så att säga. Jo, “Telia Internet för Alla”. Ringde 90200 och tryckte mig fram i talsvarsdjungeln, och fick tag i telefonnumret till modempoolen.

Tut, tut, tut, tut, tyckte det numret. Gav upp för kvällen.

Nästa morgon pratade jag mer med min far, som först då erinrade sig att “Öhm, ja just det, jag har ju sagt upp internetabbonemanget”. Inte konstigt att jag fick “ogiltigt användarnamn/lösenord”.

Ringde Telias kundtjänst och kom fram efter 2 teliaminuter.

Definition:

2 teliaminuter = 7 vanliga minuter

Naturligtvis så är “Telia Internet för Alla” inte för alla, utan bara för Teliakunder. Och eftersom mina föräldrar även betalar för abbonemanget till en annan operatör än Telia, så är de inte Teliakunder.

Blä!

Det visar sig också att man när man inte är Teliakund slipper listas på http://eniro.se. Däremot finns man på http://hitta.se. Ännu fler skäl att använda http://hitta.se, alltså.

Jag fick lösa min internetklåda genom att låna lite internet på skolan.

Written on January 7, 2006